zondag 27 februari 2011

Ding 9 de bibliotheek en 2.0

Bibliotheken hebben al eeuwenlang een plaats in de maatschappij. Een stevig gevestigd instituut bomvol informatie.


Bovenstaande foto's laten een tradtionele bibliotheek zien. maar vergis je niet: in andere ruimten staan de computerschermen en zijn de nieuwste ontwikkelingen te vinden.
Dat zie je ook veel in onze eigen bibliotheken. Een beetje de oude tradities bewaren, maar open staan voor de nieuwe dingen. (Hoewel: wat vandaag nieuw is, is morgen al weer geschiedenis).
Ontwikkelingen binnen die maatschappij worden wel degelijk overgenomen (je kunt niet anders, natuurlijk), maar van oudsher ging het altijd zo langzaam en kwam de bibliotheek altijd een klein beetje achteraan.
Althans dat is mijn opinie.
Bibliotheekmensen waren (meestal en veelal) nogal behoudende typjes. Maar de laatste decennia zijn er zoveel veranderingen........
Tot zover deze beschouwing.

Het 23-dingen gebeuren vind ik heel interessant, maar ook heel tijdrovend. Er valt zoveel te ontdekken. Terwijl ik eigenlijk altijd heb gedacht dat ik toch best wel een beetje wist van wat er via het web speelde. Nou, niet dus. Of, althans minder dan ik dacht. Termen die langskwamen hebben voor mij nu een echte betekenis gekregen: RSS, Flickr..
Als we als bibliotheek ons goed willen profileren met al de 'tools'die we aangereikt krijgen, dan is het wel zaak uiteraard om ook je publiek goed te kennen. (Gelukkig zijn daar onderzoeken naar gedaan.)
Alleen: hoe vertel je hen wat we allemaal doen? Hoe laat je dat zien? Er zijn natuurlijk mensen die zelf veel informatie halen van het net. Die ontdekken ons vanzelf wel. En dan kun je direct contact hebben met je publiek via een goede website die interactief is.
Aangezien ik me nog niet beziggehouden heb met Twitter en zo, weet ik nog niet of dat een handig middel is om in te zetten om contact te maken met je publiek.

NB.Ik denk soms zelf wel eens dat we toch een beetje voorbij gaan aan de groep die niet zo pc-minded is, zelfs geen computer heeft. Er wordt door zoveel organisaties al gezegd: meer informatie vindt u op: www......

2 opmerkingen:

  1. Denk je dat de bieb een rol kan spelen om de niet-pc-minded people op weg te helpen en te houden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vanuit onze functie zijn wij in staat om minder pc-minded-publiek te informeren over wat er op het (interactief)internetgebied mogelijk is. De meeste mensen hebben wel een pc, maar durven soms niet goed (..dat doet mijn man altijd..!). Voor geïnteresseerden is er de mogelijkheid om bv. samen via onze website even de catalogus in te duiken of bij de eigen gegevens van de klant de verschillende mogelijkheden te laten zien.
    Het is natuurlijk maar een fractie, maar het is een begin. En de klant gaat vaak blij weg.

    BeantwoordenVerwijderen