woensdag 3 april 2013

Landeljke ontwikkelingen; stand van zaken








Wat leuk om een heleboel geschiedenis op een rijtje te zien in de 'inlezer'van Rob.
Als je al een paar decennia werkzaam bent in de bibliotheek, dan zijn er al flink wat veranderingen langs gekomen.
Van handmatig uitlenen (wie kent nog het detroit of brown-systeem?), via de Karmac-balie -als voorloper van de automatisering- naar de self-service-balies. (om maar eens een Engels-Nederlandse term te gebruiken. :-) )

Alle nieuwe ontwikkelingen komen wel in onze bibliotheekwereld binnen, maar toch meestal niet als eerste.
Veranderen gaat (of liever: ging) niet heel snel.
Een landelijke website is pas vrij laat operationeel geworden. De lange wachttijd is, mijns inziens, goed benut: er is een mooie duidelijke site bedacht die door het merendeel van de bibliotheken wordt gebruikt. (Nou ja, de OBA houdt vast aan haar/zijn eigen identiteit. Amsterdam, hé?)
Het is verrassend om te zien dat, hoewel vaak het 'frame' van de site identiek is voor elke bibliotheek, de inhoud en de links heel gevarieerd zijn. maar toch weer herkenbaar door het gebruik van de huisstijl.
Het is prettig voor de bibliotheekgebruikers dat heel veel dingen on-line kunnen: reserveren, verlengen, lezingenkaartjes bestellen etc.
Jammer vind ik wel dat er zoveel haken-en-ogen zitten aan het 'uitlenen' van e-books. En dan bedoel ik natuurlijke de recentere uitgaven.

De digitale bibliotheek gaat een steeds grotere plaats innemen, maar naar mijn idee zal de fysieke bibliotheek niet verdwijnen.
Digitale informatie kun je ook linken naar samenwerkingspartners, zoals culturele instellingen, de gemeenten etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten